RUBIK EFECTA CLINIC / CZĘSTOCHOWA

Powrót do portfolio

Projektowany budynek to nowa siedziba kliniki RUBIK EFECTA CLINIC przy ul. Łódzkiej w Częstochowie. Projekt powstał w 2014 roku. Budowa zakończyła się na przełomie 2017 i 2018 roku.

Budynek powstał na niewielkiej działce o powierzchni 500m2. To ograniczenie napisało pierwsze założenia projektu jakim było maksymalne wykorzystanie niedużej działki. Założyliśmy, że  budynek ma być funkcjonalny i czytelny w swoim układzie. Funkcję i estetykę budynku dostosowaliśmy do profilu usług, które będą w nim świadczone.

Od pierwszej kreski zarówno my jak i klienci wiedzieliśmy dokładnie co wyrażać i jak działać ma budynek, który wspólnie projektowaliśmy i budowaliśmy. Przez cały proces powstawiania budynku przyświecały nam trzy wartości, które stały się drogowskazem zarówno dla nas – projektantów, współpracujących z nami branżystów, wykonawców jak i klientów.

KONSEKWENCJA, WSPÓŁPRACA I ZAUFANIE

 Bez nich nasze wspólne przedsięwzięcie nie udało by się. 

OTOCZENIE

Budynek powstał w coraz bardziej rozwijającej się części Częstochowy. Ulica Łódzka jeszcze do niedawna była lokalną drogą przy której stały domy jednorodzinne. Z biegiem czasu stała się drogą dojazdową do rozrastających się dzielnic miasta, a wzdłuż niej zaczęły pojawiać się nowe budynki, które dały początek zmian. Zarówno nam jak i klientom zależało na stworzeniu zupełnie nowego obiektu, w nowoczesnej formie, w „opozycji” do tradycyjnej zabudowy otoczenia. Takiego, który zachęci do zmian i rozwoju istniejącej zabudowy.

FUNKCJA

 Dwupiętrowy budynek o powierzchni 255m2 składa się na dwie oddzielne funkcje połączone wspólnym wejściem. Parter – to strefa zarezerwowana dla funkcji stomatologicznej i kosmetycznej. Znajduje się tu również wc klientów. Na piętro prowadzi przestronna klatka schodowa. Na piętrze zlokalizowana jest klinika ginekologiczna z gabinetami, salą zabiegową, pokojem wypoczynkowym, zapleczem socjalno-technicznym i reprezentacyjną recepcją. Dla pełnego komfortu pacjentek kliniki z gabinetu i pokoju zabiegowego dostępne są oddzielne łazienki. Profesjonalna sala zabiegowa dostosowana jest do nowoczesnych standardów wykonywania zabiegów ginekologicznych. Otwarta, przeszklona strefa recepcji zapewnia pacjentkom komfort oczekiwania na wizytę w przyjaznej przestrzeni.

BRYŁA

Budynek ma kształt litery L. To celowy zabieg umożliwiający wykorzystanie przestrzeni działki na miejsca postojowe i reprezentacyjne wejście do budynku. Na ostateczny kształt bryły wpływ miała również funkcja. Podcienie, przesunięcia brył, są nie tylko wynikiem szukania powierzchni niezbędnej do pomieszczenia programu, ale pełnią rolę zadaszeń nad wejściem głównym czy balkonem na piętrze.  Budynek ubrany został w  połączenie bieli i czerni. Monochromatyczną bryłę przełamaliśmy akcentami kolorystycznymi, nawiązującymi do barw,  z którymi identyfikują się właściciele i ich firma. Kolor magenta – występujący w całym brandzie firmy i tu znalazł swoje odzwierciedlenie. Miejsca, w których się pojawia, nie są przypadkowe – podkreślają i dopełniają budynek.

WNĘTRZA

Wnętrza budynku powstały na podstawie naszego projektu wykonawczego. Każdy element, detal, mebel został przez nas zaprojektowany lub z nami skonsultowany. Od początku wiedzieliśmy jak ważne jest by wnętrze i zewnętrze tworzyło jedną spójną całość. W pierwszym etapie projektowaliśmy wejście główne z klatką schodową oraz całe piętro budynku. W chwili obecnej projektowany jest parter budynku.

Wnętrza i ich kolorystyka powielają schemat kolorystyczny z zewnątrz budynku. Wysokiej jakości materiały potęgują wrażenie profesjonalizmu i dbałości o precyzję, która jest wizytówką świadczonych usług. Projektując wnętrza piętra budynku – kliniki ginekologicznej- nie zapomnieliśmy kim są jej klienci. To kobiety, które szukają wsparcia  i pomocy w najbardziej intymnych strefach życia. Przyjazne wnętrze, nastawione na kobiecość, ma dopełnić wrażenie, że są we właściwym miejscu.

WSPÓŁPRACA

Dowodem idealnej współpracy na każdym etapie od projektu do realizacji jest zestawienie naszych wizualizacji ze zdjęciami obiektu. Nie udałoby się to bez wspólnego, bezkonfliktowego działania wszystkich zaangażowanych. Bez setek wizyt na budowie, w sklepach z wykończeniem, spotkań, maili czy smsów.

Dziś, gdy obiekt już funkcjonuje, jesteśmy bardzo dumni z naszej pracy. Ogromnie wdzięczni za zaufanie jakim obdarzyli nas klienci. Za perfekcyjną współpracę z wszystkimi branżystami i  wykonawcami. Wierzymy, że ten obiekt nie tylko odmieni ulicę Łódzką, ale przyczyni się do stawiania na jakość architektury w naszym mieście.

  • ARCHITEKT: arch. Agnieszka Wereszczyńska, arch. Janina Dunal, arch. Andrzej Wereszczyński, arch. Ilona Kurzac
  • KONSTRUKTOR: mgr inż. Mariola Madej
  • PROJEKT WOD-KAN, CO, GAZ: mgr inż. Bożena Synowiecka, mgr inż. Witold Synowiecki
  • PROJEKT ELEKTRYKI: mgr inż. Janusz Trzepizur
  • WYKONAWCA – ARCHITEKTURA: Sławomir Mucha – Usługi Remontowo-Budowlane
  • WYKONAWCA – WNĘTRZA: Pod klucz – firma budowlana
  • STOLARKA OKIENNA – Meritum
  • MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE –  adDesign
  • ARCHITEKT KRAJOBRAZU: ZOEN
  • KLIENT: Rubik Efecta Clinic
  • ZDJĘCIA: Tomasz Zakrzewski Archifolio
ZDJĘCIA Z ZEWNĄTRZ
WNĘTRZA
  • Date: 2014-2017
  • Client: Klient prywatny
  • Filed under: budynki usługowe, realizacje, wnętrza