GOK Mstów – projekt modernizacji wnętrz

← Back to the Portfolio
GOK MSTÓW - Sala widowiskowa

GOK MSTÓW – Sala widowiskowa

Zostaliśmy zaproszeni do zaprojektowania modernizacji wnętrz w Gminnym Ośrodku Kultury w Mstowie pod Częstochową.

Budynek w ostatnich latach został odnowiony z zewnątrz, jednak jego wnętrza zatrzymały się w poprzedniej epoce. Ciemna lamperia, lastrico w strefie wejściowej, widoczne instalacje, brak odpowiedniego oświetlenia i profesjonalnej sceny. Te elementy nie dorównywały klimatowi organizowanych tu imprez.

Postanowiliśmy odświeżyć wnętrze i nadać mu bardziej współczesny charakter. Sprawić, by nie tylko występujący tu artyści czy organizowane przez Gminę wystawy zbliżały mieszkańców Mstowa do siebie.

Planowana modernizacja uzyskała dotację Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Będziemy czuwać nad przemianą wnętrz GOK-u, prezentując tu jak odmienia się to miejsce.

Tak było do tej pory:

Projekt obejmował strefę wejściową i komunikacyjną na piętrze oraz salę widowiskową na około 120 osób.  W strefie wejściowej zaaranżowaliśmy przestrzeń ekspozycyjną. Kolorem zaprosiliśmy odwiedzających na piętro, gdzie w bieli i czerni zatopiliśmy przestrzeń widowiskową. Ukryliśmy przewody instalacyjne, dodaliśmy nowe oświetlenie i nagłośnienie. Zaaranżowaliśmy nową przestrzeń sceniczną. A wszystkiemu towarzyszy biała cegła, która nawiązuje do tutejszego jurajskiego klimatu. Mamy nadzieję, że naszym projektem udowodnimy, że kultura skrywa się również, a może przede wszystkim w dobrej przestrzeni. 🙂

  • Date: 2016
  • Client: Gmina Mstów
  • Filed under: wnętrza, wnętrza publiczne
GOK MSTÓW – Sala widowiskowa
GOK MSTÓW – Sala widowiskowa
GOK MSTÓW – Sala widowiskowa
GOK MSTÓW – Sala widowiskowa
GOK MSTÓW – Hol górny
GOK MSTÓW – Hol górny
GOK MSTÓW – Hol górny
GOK MSTÓW – Hol górny
GOK MSTÓW – Klatka schodowa
GOK MSTÓW – Hol dolny
GOK MSTÓW – Hol dolny
GOK MSTÓW – Hol dolny
GOK MSTÓW – Hol dolny
GOK MSTÓW – Hol dolny