Close
Type at least 1 character to search
Powrót do góry

BUDYNEK USŁUGOWO-MIESZKALNY / CZĘSTOCHOWA

BUDYNEK USŁUGOWO-MIESZKLANY / CZĘSTOCHOWA

 

Budynek usługowo-mieszkalny w Częstochowie o powierzchni 313m2 to projekt z 2019 roku. Pierwszy pomysł z którym przyszli do nas klienci nie przypomina dziś tego co wspólnie zaprojektowaliśmy. Budynek we wstępnej fazie miał być parterowy i mieścić w sobie funkcję usługową czyli przyszłą siedzibę dla firmy klientów. Z każdą koncepcją budynek powiększał się i zmieniał, funkcja wędrowała na piętro i schodziła z powrotem na parter. Pod koniec prac koncepcyjnych na prośbę klientów dodaliśmy do budynku część mieszkalną.

 

Działka i jej kształt były dla nas również wyzwaniem. Od strony ulicy granicę działki wyznacza mocny skos. W głębi, równolegle do skosu drogi, przebiega linia energetyczna. Te dwa ograniczenia przekuliśmy w atut – projektując budynek w kształcie rombu o wymiarach boków 13x21m.

Budynek, skrywający w sobie dwie funkcje – usługową i mieszkalną – zaprojektowaliśmy w taki sposób, aby żadna z funkcji nie przeszkadzała drugiej. Sprzyjały nam w tym również strony świata – północ od frontu, południe od strony ogrodowej.

 

Frontowa, dwukondygnacyjna część budynku to przestronna recepcja, dwa gabinety, rentgen, łazienki i pomieszczenia dla pracowników. Na piętro prowadzi przestronna klatka schodowa z której poprzez poczekalnię dostajemy się do kolejnych gabinetów.

 

Część mieszkalną budynku usytuowaliśmy w parterowej bryle od strony ogrodu. Dzięki temu powstało niewielkie 70 metrowe mieszkanie, któremu zapewniliśmy kameralny charakter.

 

Całość ubraliśmy w minimalistyczne kolory – bieli, czerni z elementami drewna, a skośne ściany nadały budynkowi niepowtarzalny charakter.

 

Praca nad koncepcją i projektem przebiegła bardzo sprawnie i była dla nas kolejnym wyzwaniem, którego z przyjemnością się podjęliśmy. Dziękujemy naszym klientom za zaufanie i możliwość stworzenia dla nich nowej przestrzeni.

 

Budowa trwa, a my za chwilę zaczynamy dalszy etap prac projektowych – tym razem zajmiemy się wnętrzem. Na razie z przyjemnością wraz z klientami przyglądamy się temu jak mury pną się do góry. 😉

 

 

POWIERZCHNIA

313m2

KLIENT

STOMATOLOGIA DYDYŃSCY

Kategoria:
Data: